60 seconds video about Le-Math
Στόχος του έργου “LE-MATH” είναι η ανάπτυξη μεθοδολογίας στη διδασκαλία και τη μάθηση των μαθηματικών με τη δημιουργία δύο κύριων εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς. Τα εργαλεία θα δημιουργηθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν μαθηματικά σε μαθητές ηλικίας 9-18.
Τα δύο εργαλεία είναι:
A. MATHeatre: Διδασκαλία και εκμάθηση μαθηματικών μέσω μαθηματικού θεάτρου.
B. MATHfactor: Διδασκαλία και εκμάθηση μαθηματικών μέσω δραστηριοτήτων επικοινωνίας των μαθηματικών.
Οι νέες μεθόδοι αναμένεται να κάνουν τα μαθηματικά πιο ελκυστικά στους νέους, εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και να ανταγωνιστούν με τα σύγχρονα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που έχουν οι νέοι ηλικίας 9-18.
Μέθοδος Α: περιλαμβάνει την ανάπτυξη δείγματος διδακτικού υλικού και μεθοδολογίας για την διδασκαλία των μαθηματικών σε μαθητές ηλικίας 9-18, χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένα θεατρικά σενάρια, έχοντας την εκμάθηση μαθηματικών σαν κύριο θέμα χρησιμοποιώντας άμεση ή έμμεση προσέγγιση. Η μέθοδος θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για εκπαιδευτικούς στο πως να σχεδιάσουν θεατρικά σενάρια μαθηματικών, πως να τα εφαρμόσουν και να παρακινήσουν τους μαθητές και πως να οργανώσουν φεστιβάλ θεάτρου ή διαγωνισμούς, για την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των μαθητών να συμμετάσχουν και μέσω της συμμετοχής να μάθουν, να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τα μαθηματικά. Η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και δημιουργικότητας θα αποτελεί μέρος της μεθοδολογίας. Η μεθοδολογία θα αναπτυχθεί σε μια σειρά μαθημάτων κατάρτισης για να προσφερθεί ως σεμινάριο Comenius στους εκπαιδευτικούς της Ευρώπης που διδάσκουν σε μαθητές των συγκεκριμένων ηλικιών.
Μέθοδος Β: αφού ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των παιχνιδιών, των τηλεοπτικών προγραμμάτων κτλ, χρειάζεται να φέρουμε στην αίθουσα διδασκαλίας παρόμοιες δραστηριότητες και να τις χρησιμοποιήσουμε ως μεθόδους και εργαλεία για την βελτίωση της μάθησης και να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών στο να γίνουν πιο ενεργοί και δημιουργικοί και να εμπλακούν ενεργά στη διδικασία εκμάθησης. Προτείνεται η ανάπτυξη αυτής της καινούριας μεθόδου σαν εργαλείο διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς και σαν εργαλείο εκμάθησης για τους μαθητές όπου οι μαθητές θα ενθαρρύνονται να επικονωνούν μαθηματικά με μία νέα προσέγγιση. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να διδακτούν και να εκπαιδευτούν από τους δασκάλους και καθηγητές τους στο πως να εξηγούν ένα μαθηματικό θεώρημα, μια μαθηματική μέθοδο ή μια μαθηματική εφαρμογή με τρόπο που να μπορεί να κατανοηθεί και να εκτιμηθεί από μη ειδικούς και να γίνει ευχάριστη. Βάση έρευνας είναι γνωστό ότι η εκμάθηση μέσω διαβάσματος αφομιώνεται και διατηρείται μόνο στο 10% αλλά η εκμάθηση μέσα από εμπειρίες και επεξήγηση των μαθηματικών μπορεί να αφομιωθεί και να διατηρηθεί μέχρι και 90%.
Ομάδες Στόχοι
Το έργο στοχεύει στη δημιουργία μεθοδολογίας και εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο, το έργο απευθύνεται σε άτομα και ιδρύματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την έρευνα στο εκπαιδευτικό τομέα.
Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην καθιέρωση δύο διαγωνισμών, MATHeatre και MATHFactor, που θα απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας 9-18 και εκπαιδευτικούς.
Αναμένεται ότι οι διαγωνισμοί θα
αποτελέσουν κίνητρο για την ανάπτυξη παραδειγμάτων που τελικά θα
χρησιμοποιηθούν ως καινοτόμες εκπαιδευτικές μέθοδοι, στις οποίες θα
εκπαιδευτούν οι καθηγητές μέσω του σεμιναρίου Comenius που θα αναπτυχθεί από το έργο και θα προσφερθεί σε
διάφορες χώρες.