Font size
A
Zoom
Εκμάθηση των Μαθηματικών Μέσω Νέων Παραγόντων Επικοινωνίας

Πολλοί μαθητές, καθώς και γονείς, δυστυχώς θεωρούν τα μαθηματικά ως ένα μάθημα δύσκολο και βαρετό. Αντί να μελετούν μαθηματικά (και άλλα θέματα) πολλοί μαθητές προτιμούν να αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους βλέποντας διάφορα προγράμματα στην τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, ανταλλάσσοντας μηνύματα με το κινητό τους τηλέφωνο, ανταλλάσοντας φωτογραφίες ή βίντεο κλπ. Ένας τρόπος να φέρουμε τους μαθητές πίσω στο «παιχνίδι» της εκπαίδευσης είναι να χρησιμοποιήσουμε παρόμοια εργαλεία (όπλα),  με τους  «αντίπαλους», δηλαδή η επικοινωνία στη εκμάθηση των μαθηματικών να γίνει με ένα μη παραδοσιακό τρόπο, σαν ένα θεατρικό παιχνίδι ή μέσω διαγωνισμών παρόμοιων με το γνωστό X-Factor και άλλα.

Πολλοί μαθητές ισχυρίζονται ότι πολλές φορές τα μαθηματικά είναι αφηρημένα και ως εκ τούτου απρόσιτα, έτσι το έργο αυτό χρησιμοποιεί μια τελείως διαφορετική και νέα προσέγγιση καλώντας εκπαιδευτικούς και μαθητές να εφαρμόσουν νέες μεθόδους επικοινωνίας στην εκμάθηση των μαθηματικών, που θα μπορούσαν να είναι διασκεδαστικές και παράλληλα απολαυστικές.

Αυτό το έργο προτίθεται να αναπτύξει νέες μεθοδολογίες στην εκμάθηση και τη διδασκαλία των μαθηματικών για μαθητές ηλικίας 9-18 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε σχολικό περιβάλλον.

Επίσης θα κάνει την μάθηση πιο ελκυστική και απολαυστική για όλους τους μαθητές και θα ενισχύσει τις δεξιότητες των μαθητών για δημιουργική σκέψη. Οι μέθοδοι που προτείνει το σχέδιο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών καθώς και σε άλλες ηλικίες.

Οι εταίροι του έργου προέρχονται από πανεπιστήμια, σχολεία, μαθηματικές οργανώσεις/οργανισμούς, θεατρικά σχολεία, σχολεία καλών τεχνών  και επιχειρήσεις.

Οι δραστηριότητες του έργου συμβάλλουν στο «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020» καθώς ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία μεταξύ των νέων συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην συγκριτική αξιολόγηση για μείωση των ατόμων που είναι αδύναμοι σε βασικές δεξιότητες (μαθηματικά και επιστήμη) στο 15%. Επίσης το έργο αυτό προωθεί την Ευρωπαϊκή Συνεργασία σε σχολεία στον τομέα των ικανοτήτων, υποστηρίζοντας τη βασική ικανότητα  για τα μαθηματικά.

Στόχος του έργου αυτού είναι η ανάπτυξη της μεθοδολογίας στη διδασκαλία και την εκμάθηση των μαθηματικών με τη δημιουργία δύο κύριων εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς. Τα εργαλεία θα δημιουργηθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν μαθηματικά σε μαθητές ηλικίας 9-18.

Τα δύο εργαλεία είναι:

A. MATHeatre: Διδασκαλία και εκμάθηση μαθηματικών μέσω μαθηματικού θεάτρου.

B. MATHfactor: Διδασκαλία και εκμάθηση μαθηματικών μέσω δραστηριοτήτων επικοινωνίας των μαθηματικών.